top of page

Omgeving 

Valtaro en Valceno:

De valleien van de rivieren de Taro en de Ceno (VALTARO en VALCENO) liggen in de provincie Parma in de regio Emilia-Romagna. In deze driehoek waar Emilia aan Ligurië en Toscane grenst kunnen volop Toscaanse en Ligurische invloeden worden aangetroffen, zowel in de steden en dorpen als in de lokale keuken en tradities. Beide valleien maken deel uit van de Appenijnen en bevinden zich op zo’n 500-600 meter boven zeeniveau. Het klimaat is van april tot oktober erg aangenaam. In de winter is een sneeuwval van 20-30 centimeter niet ongebruikelijk waardoor het er ook voor sneeuw-liefhebbers goed toeven is.

De Valtaro bevindt zich op 50 minuten rijden van Parma en op slechts 60 minuten van de kust van Toscane en Ligurië. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn: Pisa (90 minuten), Genua, Milaan Linate (90 minuten) en Bologna (90 minuten). 

Natuurgebieden:

Een in het gebied van de gemeenten Borgotaro en Albareto gelegen natuurgebied van het WNF is gericht op het behoud van het karakter van het landschap. Dit betekent niet enkel het beschermen van planten en dieren. Er zijn plaatsen waar de mens erin is geslaagd natuurlijke bronnen te gebruiken zonder ze te vernietigen. Hier is een nieuwe natuurlijke omgeving ontstaan met heggen, tuinen en los gestapelde muren. Het Ghirardi-natuurgebied houdt een stukje Appenijnen in stand dat al eeuwenlang in deze vorm bestaat. Het heeft een oppervlak van 600 hectare en bevat een grote verscheidenheid aan natuurelementen.

Overal in de streek zijn de tekenen van een rijk historisch verleden zichtbaar. Er zijn oude kastelen in Compiano, Bardi, Varsi en Varano Melegari en elegante paleizen in Borgotaro. Dit historisch erfgoed is liefdevol in ere hersteld om ook voor toekomstige generaties zijn aantrekkingskracht te behouden. Het huidige wegenstelsel heeft zich ontwikkeld uit oude en belangrijke (handels)routes, zoals de via francigena, de oude pelgrimsroute van Canterbury naar Rome die in de elfde eeuw ontstond.

Rivieren, helder water en zwemmen:

Als je op een hete zomerdag verkoeling zoekt, kun je die in de rivieren vinden. Zowel de Taro als de Ceno kennen veel poelen met kristalzuiver water.
Voor wie wil ontspannen met wat meer luxe, zijn er zowel in Borgotaro en Berceto als in Bedonia goede gemeentelijke zwembaden te vinden.

Gastronomische verrassingen:

De ligging van het gebied op de grens van Emilia Romagna, Toscane en Ligurië staat borg voor een rijke en gevarieerde keuken. Naast de wereldberoemde Parma ham en parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano) vind je er een rijke verscheidenheid aan pastagerechten, brood en specialiteiten gebaseerd op paddenstoelen, truffel en kastanjes. Je kunt de maaltijd besluiten, als je nog trek hebt, met legendarische plaatselijke desserts. Een ingrediënt dat speciale aandacht verdient is de fungo porcino di Borgotaro, de enige soort paddenstoel in Europa die is bekroond met het IGP-keurmerk (Indicazione Geografica Protetta). Daarnaast is Borgotaro een Slow food city.

Borgotaro (Borgo val di taro):

Borgo val di Taro (10 minuten, 6-7 km van Casa del Porticato), een gezellig stadje met 7400 inwoners, wordt beschouwd als de hoofdstad van de Taro vallei. De stad heeft uitgebreide voorzieningen  zoals een ziekenhuis, station, zwembad, diverse  winkels en vele gezellige restaurants en terrassen. Het  gebied rond Borgo val di Taro is bekend om de paddestoelen de zgn. Funghi  Porcini, maar als onderdeel van de  provincie Parma is het ook de regio van de beroemde Parmaham en Parmezaanse kaas. Iedere maandagochtend is er de gezellige weekmarkt en  tijdens de zomermaanden wordt 1 keer per maand een  antiekmarkt georganiseerd. De maand september staat  in het teken van de Funghi en oktober is de kastanjemaand.  In de maand mei, kun je er prugnoli eten (sterk naar truffel smakende kleine voorjaarspaddestoelen). In de zomer zijn er verschillende festivals en openluchtconcerten en optredens.

Zie op onze pagina "algemeen" meer info over dagtrips en uitjes........

IMG-20200709-WA0024.jpg
IMG-20200709-WA0004.jpg
IMG-20200709-WA0015.jpg
IMG-20200709-WA0008.jpg
IMG-20200711-WA0003.jpg
P1010284.JPG
IMG-20200709-WA0009.jpg
bottom of page