Vakantiehuis Italie

 Casa del Porticato

  Borgo val di Taro (Pr), Emilia Romagna, Italia   

Carrara en zijn Marmergroeven

Carrara en zijn Marmergroeven

Op 1.15 uur van Casa del Porticato ligt Carrara met zijn de beroemde marmegroeven. Deze groeven zijn te bezoeken alsook het marmermuseum van Carrara.

  

 Carrara marmer blog


  Algemene info Carrara


Cave di marmo tours


Marble tours


 

  

   

Carrara

Aan de Ligurische Zee, in een keteldal van de Apuanische Alpen ligt op 100 meter hoogte het stadje Carrara. De naam is afkomstig van het oud ligurische woord kar. Kar betekent steen, oftewel het marmer dat in de omgeving van Carrara aanwezig is. Het ligt in het gewest Toscane, in de provincie Massa Carrara. Carrara heeft iets meer dan 67.000 inwoners.

Carrara is misschien wel het meest bekend van de ongeveer 400 marmergroeven in de omgeving. Het grootste deel van de inwoners van de stad werkt in deze groeven. Het was in de 16e eeuw Michelangelo die persoonlijk de blokken Staturio, oftewel wit marmer, welke hij wilde bewerken uitzocht.  De straatstenen en trottoirs in Carrara zijn allemaal van marmer, dat mag duidelijk zijn.


De weekmarkt van Carrara op woensdag is een begrip in de wijde omgeving.


Bezienswaardigheden:

Sant’Andrea Duomo

Deze domkerk is het centrale pronkstuk van het centrum. De dom helemaal opgetrokken uit marmer. De bouw begon in de 11e eeuw en in de 13e eeuw werd de dom uitgebreid naar het oosten. Hierdoor kreeg de duomo zijn huidige afmetingen.

De domkerk heeft de Romaanse invloeden van de gebouwen van Pisa. Het onderste gedeelte van de voorgevel heeft blinde bogen, waarbij elke tweede console wordt ondersteund door een platte pilaar. Het bovenste gedeelte met Gotische invloeden dateert uit de 14e eeuw. Naast de apsis staat de klokkentoren, deze heeft hoekpiramiden en een spitse toren. De trap naar de kansel is gemaakt uit 1 brok marmer. Veel grijs en wit marmer is in de voorgevel verwerkt.

De decoraties aan onder andere het hoofdportaal verwijzen naar de kunst uit Emilia Romagna en Verona. De bouwkundige versiering werd compleet gemaakt door een rondlopend bogenfries aan zowel de noord- als de zuidkant. Het fries steunt op consoles die onder andere leeuwen en stieren voorstellen.

 

Fontana di Nettuno

Een beeld, lichtelijk verweerd, behorende bij een fontein en niet voor deze plaats bedoeld. Het is een beeld van admiraal Andrea Doria (1468-1560) die de Fansen overwon en de stad zijn vrijheid teruggaf. Nadat Baccio Bandinelli, de beeldhouwer, in 1560 overleed, bleef de fontein onafgemaakt en werd het beeld in 1563 gezet waar het nu nog steeds staat. Andrea Doria werd afgebeeld als de zeegod Neptunus.


  • Academia di Belle Arti; Tot aan 1805 werd dit gebouw bewoond door de familie Malaspina. Het bevat veel schilderijen en (oude en nieuwe) marmeren beelden.


  • Piazza Alberica; Op dit plein staan de imposante Palazzi (paleizen) uit de 17e eeuw. Ook wordt hier ieder jaar een symposium over marktbewerking gehouden.


  • Piazza XXVII Aprile; Hier bevinden zich onder andere marmerateliers van steenhouwers.


  • Museuo del Marmo; In dit museum is de geschiedenis van het marmer van Carrara te vinden.


  • Colonnata en Fantiscritti; Twee bekende marmer groeven uit de omgeving. In Fantiscritti bevindt zich een openlucht museum met informatie over mijnbouwmethoden en over het leven van de mijnwerkers zelf. Het was mede Michelangelo die het marmer zo beroemd maakte. Hij gebruikte voor zijn werk alleen maar marmer uit deze groeven.


  • Groeve van Piastre; Op een afstand van ongeveer 5 km van Carrara is deze groeve te bezichtigen. Hier staat het kostbare “Marmo Stauario”. 

 

 

CarraraMembers Area

Newest Members

Recent Blog Entries

Recent Photos

Membership & Articles