Vakantiehuis Italie

 Casa del Porticato

  Borgo val di Taro (Pr), Emilia Romagna, Italia   

Huis kopen in de buurt?


Karakteristieke boerenhuizen van de Valtaro:In de Valtaro en Valceno valleien wordt een groot aantal boerenhuizen van natuursteen aangetroffen. De laatste jaren hebben veel kopers in de gaten gekregen hoe voordelig deze vaak geprijsd zijn en ze hebben dan ook niet geaarzeld tot aankoop over te gaan. Er wordt wel beweerd dat het met onze valleien snel dezelfde kant op zal gaan als in het nabijgelegen Toscane. Een toename in het aantal buitenlandse kopers en toeristische faciliteiten lijkt dit beeld te bevestigen. Het kopen van onroerend goed blijkt nog steeds een zekere investering. Prijzen zijn laag in vergelijking met die in de meer toeristische gebieden en een aanmerkelijke prijsstijging is de komende jaren te verwachten. Om een voorbeeld te geven: een huis dat tussen 2000 en 2010 voor € 50.000 is gekocht, is inmiddels het dubbele waard.

Hoewel ze in de gehele provincie Parma te vinden zijn, zijn veel mooie voorbeelden van natuurstenen huizen juist in de hoge valleien van de Taro, de Ceno en de Baganza te vinden. Ze variëren van eenvoudige boerenhuizen tot grote landhuizen. Vele bevinden zich veelal in vervallen staat, maar hun karakter en aantrekkingskracht hebben zij nog niet verloren. Wie in staat is door dit verval heen te kijken en bereid is tot herstelwerk, kan zich zeker iets moois verwerven. Een flink aantal van dit soort objecten is te koop en kan op de site van Immobilliare Valtaro (die dagelijks wordt bijgewerkt) worden aangetroffen (zie link). Prijzen variëren van ruwweg € 20.000 tot meer dan € 250.000.

Een in natuursteen opgetrokken huis (rustico) past in zijn natuurlijke omgeving, heeft zijn eigen stijl en schoonheid en is onderdeel van de lokale geschiedenis. Omdat gebruik is gemaakt van lokale natuurlijke materialen valt het in de categorie van eco-bouwen, een nieuw woord voor een oude praktijk. Deze huizen, opgetrokken uit ongevoegde natuursteen, bedekt met leien (tegenwoordig vaak vervangen door moderne dakpannen), hebben gewoonlijk een buitentrap die naar de leefvertrekken leidt, terwijl de begane grond bijna altijd werd gebruikt als stal en schuur.

De kosten voor volledige restauratie van een uit natuursteen opgetrokken huis bedragen circa €500- €800 per vierkante meter vloeroppervlak. Dit heeft zowel betrekking op het constructiewerk, als op de aanleg van leidingen, elektriciteit en de verdere afwerking.Op dit moment zijn er diverse objecten te koop tussen de 40.000 en 90.000 euro (zie website Valtaro), die met een investering van tussen de 50.000 en 80.000 euro mooi op te knappen zijn en te renoveren tot een pracht vakantie-huis (als je zelf handig bent, zullen de kosten vanzelfsprekend minder zijn).

 
 Zie ook onze TIPS  voor de aankoop van een huis in de Valtaro of Valceno


Zie ook  Ons verhaal en geschiedenis bij de koop van ons huis 
 
Goeie tijd om een 2e huis te kopen:

Mocht je overwegen een tweede huis in Italia te kopen, dan breken er nu goede tijden aan. Althans, voor wie wil kopen. De tijden zijn zuur voor wie wil verkopen.


Nadat de regering Berlusconi de imposta comunale sugli immobili, onroerendgoedbelasting, op het eerste huis had afgeschaft, heeft de regering Monti deze in een andere vorm weer ingevoerd (onder de naam IMU).Het Italiaanse onderzoeksinstituut Censis verwacht dat veel gezinnen als gevolg daarvan zullen overgaan tot de verkoop van hun tweede huis.  Volgens de eerste geluiden zouden door de nieuwe belasting de huizenprijzen met 20% dalen. En dat terwijl in veel steden de huizenmarkt al compleet is ingestort. Er zijn zelfs decurtazioni, prijsverlagingen van 50% gesignaleerd. Misschien toch maar even rond gaan kijken, als je deze zomer naar Italia gaat?

 

Note:

Op onze Links pagina kunt u links vinden naar de websites van een aantal makelaars.

Huizen in de Valtaro en Valceno, die goedkoop worden gekocht en worden opgeknapt stijgen meestal onevenredig hoog in prijs (dat komt omdat de waarde van een oud en niet gerestaureerd huis in Italie erg laag is).

Onze tips en tricks om een huis te kopen bij ons in de buurt....

Members Area

Newest Members

Recent Blog Entries

Recent Photos

Membership & Articles