Vakantiehuis Italie

 Casa del Porticato

  Borgo val di Taro (Pr), Emilia Romagna, Italia   

Wandelen in de buurt van Borgotaro
In de buurt zijn diverse mooie wandelmogelijkheden voor geoefende en minder geoefende wandelaars. let op het gebied is uitgestrekt en bergachtig, dus een stevige uitrusting is nodig (goeie wandelschoenen). Als u 's morgens vroeg vertrekt kunt u diverse dieren tegenkomen, zoals zwijnen, herten, dassen e.d. In mei en en het najaar kunt u eetbare paddenstoelen plukken: soms worden er in de buurt paddenstoelentochten georganiseerd, waarbij u onder begeleiding eetbare paddenstoelen kunt plukken.

Monte Molinatico 

De dichstbijzijnde wandelroute is vanaf het Chalet op de berg, Monte Molinatico (7 km van ons huis: zie ook onze tips). Van hieruit is een prachtige wandeltocht uitgezet, verder de berg op. De tocht voert langs mooie paden, door stevige bossen en langs lieflijke bergmeertjes. Een keer per jaar, meestal in juni wordt van daaruit een grote wandeltocht georganiseerd, La Mangialonga genaamd (eten onderweg).... met onderweg stalletjes met eten en drinken uit de regio: Diverse van onze gasten hebben daaraan al deelgenomen (zie foto's beneden)Via Francigena


Als u in het noorden van Italië vakantie gaat vieren, geniet dan van een dag of twee wandelen langs de beroemde Via Francigena weg naar Vaticaanstad in Rome. Deze oude route heeft zeer waarschijnlijk haar oorsprong in Frankrijk wat ook de naam Via Francigena verklaart, wat zoveel betekent als ‘De weg die uit Frankrijk komt’. Maar veel historici geloven dat de route begint in Canterbury in Engeland en door Frankrijk, Zwitserland en Italië loopt, tot aan Rome.
Deze historische weg werd gebouwd op de routes van kloosters, abdijen, heiligdommen en kapellen die veel bezocht werden door reizigers en niet zozeer door stadjes en dorpen, zodat ze hier uit konden rusten. Als u een pelgrimspaspoort heeft aangevraagd bij een priester, het zogenaamde credenziale, dan kan het zijn dat u ‘spedale’ krijgt aangeboden; een bed voor een nacht en misschien zelfs een maaltijd voordat u de volgende dag verder trekt.

De Via Francigena is zeker geen normale route die direct naar haar bestemming leidt, maar het is meer een web van wegen van waaruit toeristen kunnen beslissen welke religieuze bouwwerken, middeleeuwse stadjes of landschappen zij willen bekijken. Minder dan tweeduizend pelgrims leggen jaarlijks daadwerkelijk de gehele route van 1930 kilometer af, maar velen duizenden toeristen bewandelen jaarlijks een gedeelte van de weg; vooral het gedeelte dat door Toscane loopt is erg populair. 
 


Cinqueterre: via dell'amore.....

De Cinqueterre is letterlijk vertaald 5 plaatsjes en is een adembenemend deel van de Italiaanse noord/westkust. 5 oorspronkelijke vissersplaatsjes, die schijnbaar tegen de steile rotswanden aan lijken geplakt. Alle huizen zijn felgekleurd, zodat vissers vanuit zee hun eigen huis gemakkelijk konden herkennen en terugvinden.  Langs de hele rotskust van de Cinqueterre loopt een prachtig wandelpad. Je komt hier dan ook erg veel fervente wandelaars tegen. De via dell'amore (straat van de liefde), een wandelpad, dat Riomaggiore met Manarola verbindt is de bekendste, meest gelopen en meest populaire route.  Neem de trein vanuit Borgotaro naar La Spezia en Riomaggiore, het zuidelijkste plaatsje van de Cinqueterre en start vandaaruit je magnifieke wandeltocht.
Check: walks of Italy   Note; helaas is het wandelpad momenteel niet helemaal begaanbaar. Wandelen op slippers is niet toegestaan !!
Fietsen in de buurt van Borgotaro / Valtaro

De prachtige omgeving van Borgotaro en het Valtaro en Valceno gebied zijn uitermate geschikt om mooie toertochten te ondernemen: fietsers moeten wel flink geoefend zijn en niet bang voor een colletje. Vooral de passen zijn nogal pittig. Ga vroeg op pad om wild tegen te komen. Als je de kleinere wegen kiest, kijk dan goed uit; deze secundaire wegen zijn vaak slecht onderhouden en kunnen nogal wat ongelijkheden en gaten bevatten. Opletten en kriskrassen dus. In de weekenden kom je op de passen veel fietsers en wielrenners tegen. Vanuit BorgoTaro gaat een vast groepje wielrenners, van diverse leeftijden op weg: zij verzamelen meestal op zaterdagochtend of zondagochtend op het Piazza Verdi (bij de bioscoop en Hotel Firenze). Michele Porcari (de plaatselijke kaasboer), Massimo Gatti (de eigenaar van Pizzeria I due Gatti en prima kok en pizzabakker) en Alberto Delchiappo (onze sympathieke Geometra en verwoed sportman), vormen de vaste kern van dit groepje (zie foto beneden).

  

De Passo di Cento Croci (pas van de 100 kruizen) en die via de Passo del Bratello zijn aanraders en beslist de enorme moeite en inspanning waard. Let op: omdat het 2 stevige passen zijn, moet je hiervoor wel een goed geoefende fietser zijn.

 Bovendien is stevig fietsmateriaal ook aan te raden. Op de website van Bikester is hiervoor een groot aanbod te vinden.


Members Area

Newest Members

Recent Blog Entries

Recent Photos

Membership & Articles