Vakantiehuis Italie

 Casa del Porticato

  Borgo val di Taro (Pr), Emilia Romagna, Italia   

Blog

Wat kost een koffietje?

Posted by Dio van Gils on August 5, 2018 at 6:00 PM

Nog niet zo lang geleden bestond er een wet die de prijs van een koffietje bepaalde: ik geloof dat dat toen 1 euro voor een espresso was en tussen de 1,20 en 1,40 euro voor een cappucino. De wet wordt volgens mij niet meer zo strict gehanteerd, zoals zoveel wetten in Italie. Op de meeste plaatsen betaal je tegenwoordig voor een espresso een prijs tussen de 1 euro en 1,20 en ligt de prijs voor een cappucco tussen de 1,20 en 1,50 euro.  Er wordt dus inmiddels flink de hand gelicht met deze wet, zoals je ziet: de grenzen worden wat opgerekt.

In elk land waar toerisme toeslaat en dus ook de geldwolverij, kunnen de pijzen echter momenteel excorbitalte vormen aannemen en vervagen de grenzen van deze wetgeving met rasse schreden. Zie onderaan het bonnetje van een willekeurig cafe op piazza San Marco in Venezia, waar voor een klein flesje water van zeggen en schrijven en hele 0,25 liter,  een biljet van 10 euro neergelegd moet worden (Je zal maar dorst hebben). Voor een kopje espresso (we weten het allemaal, 1 flinke slok en het is weg), mag 11,50 euro uit de buidel worden gehaald. Met 2 personen ben je dus met deze paar slokjes, 43 eurootjes kwijt. 2 colaatjes kosten er 15 euro per stuk trouwens. Er zijn bijstandsmoeders, die voor  soms minder dan 40 euro een week eten  moeten kopen. Ik heb het daarbij niet eens over  Italiaanse pensionado's waarvoor dit ook vaak een klein kapitaal is.


Reden temeer om deze oorden te mijden* (en niet alleen vanwege de prijzen) en te kiezen voor de omgeving van ons huis. Onbedorven, niet toeristisch, waar je max 1 euro betaald voor een koel flesje water, je voor een espresso 1 of 1,20 euro neertelt en voor max. 1,50 euro van je cappuccino kunt genieten. De nadruk op genieten, want dezelfde aantal consumpties voor 4 a 5 euro klinkt toch iets prettiger dan 43 euro. Da's pas echt genieten.


*Even terugkomend op het mijden van deze gebieden: vanwege drukte worden er poortjes geplaatst in Venetie, waar middels betaling toegang tot deze prachtige stad verkregen kan worden...... Drukte managen door betaalde dosering .....over geldwolverij gesproken. In Nederland dreigen deze praktijken inmiddels ook (Schiphol).


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments