Vakantiehuis Italie

 Casa del Porticato

  Borgo val di Taro (Pr), Emilia Romagna, Italia   

Blog

Italianen op de weg

Posted by Dio van Gils on May 2, 2023 at 3:55 AM


Wij Nederlanders verbazen ons over het weggedrag van Italianen. Ergerlijk rijden op de middenbaan of zoveel mogelijk links op een 3 of 4-baans weg is heel normaal; rechts rijden is namelijk voor watjes en vrachtwagens. Richting aangeven wordt nauwelijks of niet gedaan … en als het wel wordt gedaan blijft de richtingaanwijzer angstvallig knipperen na de manoeuvre. Al knipperend wordt er dan op de middenbaan gereden, alsof ze elk moment naar links kunnen komen, wat dan niet gebeurt. Wegmarkering is eigenlijk niet nodig want standaard wordt deze overschreden bij het nemen van een bocht; hoe vaak ben ik niet geschrokken van een tegenligger die op mijn weghelft de bocht nam en vervaarlijk op me afkwam; in de remmen dan maar weer. Inhalen op een doorgetrokken streep is normaal.


Op de snelweg heb ik meermalen meegemaakt dat er 2 weggedeelten worden gebruikt, door de middenstreep in het midden van de auto te houden. De ene helft van de Italianen rijdt veel te snel (max snelheid op snelwegen 130 km per uur) en komt al knipperend met groot licht, bovenop je achterkant plakken, ook al rijdt je zelf al 150 km per uur en is het druk op de linkerbaan. Bij ons in de buurt op de landelijke wegen, hebben mensen vaak minder haast en als je pech hebt rijdt er een oud mannetje (of vrouwtje) in een net zo bejaarde Fiat Panda voor je en wordt de 20 a 30 km beslist niet overschreden. Dan komt de ongeduldige Italiaan in mezelf naar boven. Als er een auto met 20 km per uur slingerend voor je over de weg rijdt, dan kun je er meestal wel van uitgaan dat de bestuurder druk articulerend en tegelijk sturend, aan zijn mobiele telefoon hangt. Telefoneren,.... en dus ook in de auto, is hier een eerste levensbehoefte.


En dan het verkeer wat uit zijstraten komt… de auto wordt een flink end de weg op gepusht, zodat je ook daar weer in de remmen moet en jezelf er omheen moet monoeuvreren. De geldingsdrang van een Italiaan….. Kijk hier ben ik.... en ik heb lak aan regels, snelheidsbeperkingen, wegmarkeringen, enzovoort….. In de grotere steden is het helemaal feest, daar geldt het recht van de sterkste en de snelste. Verkeer, auto’s en scooters komen van alle kanten en halen je links en rechts luid toeterend in. Deukje meer of minder maakt niet uit. Uitkijken geblazen dus.

Bij ons in het kleine provinciestadje valt dit allemaal wel mee en hebben de bewoners veelal niet echt haast en moet je jezelf eerder aan de lagere snelheid en aarzelingen aanpassen. 


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments