Vakantiehuis Italie

 Casa del Porticato

 

       Borgo val di Taro, Emilia Romagna, Italia   

Blog

Varkensstal

Posted by Dio van Gils on July 5, 2019 at 12:00 PM

Tsja het moest een keer gebeuren; onze eerste minder prettige ervaring met een huurder is binnen, die ervaring zijn we rijker. Gelukkig verhuren we al 12 jaar in Nederland een vakantiehuis en nu 7 jaar in Italie, zonder dat we een echt slechte ervaring hebben gehad met een huurder. Hiervoor verliep altijd alles smooth en in goeie verstandhouding. Een keer moet de eerste keer zijn, maar hopelijk gebeurt het niet snel weer (te stressvol).


Via Airbnb werd ik benaderd voor de verhuur van ons huis door een meneer uit Londen, die trots aankondigde dat hij ging trouwen met zijn Italiaanse verloofde, die hij in Londen had ontmoet en die uit de buurt kwam van ons huis. De grote bruiloft zou in de buurt gevierd worden.


Hij zou met 5 personen komen en een baby. Hijzelf (bruidegom), zijn ouders die uit India waren gekomen alsook zijn zus en zwager, met baby.  Nou zag ik op Airbnb bij zijn naam een slechte review; ze hadden een huis in zuid afrika achtergelaten met veel troep, vuilnis, etenswaren, door het hele huis, enzovoort. Om zeker te zijn heb ik hem gemailed en hem hiernaar gevraagd. Hij vertelde dat de host een slechte recensie verwachtte van hen omdat het huis niet deugde en dat de eigenaar daarom hem een slechte recensie had gegeven; hij gaf aan ons huis goed achter te laten. Omdat er verder 3 andere betere recensies stonden, gaf ik hem het voordeel van de twijfel: had ik dat maar niet gedaan. Hij had ons huis al eerder bezocht om alvast orienterend te kijken en was een en al lof over de ligging en hoe het huis eruit zag. Eigenlijk vond ik het stiekem mooi om zo bij te kunnen dragen aan deze grote, spraakmakende en kleurrijke bruiloft: er waren veel mensen uit India en Londen overgekomen en vele Italianen natuurlijk.


Mijn vreugde was echter van korte duur. Na hun vertrek mailde onze schoonmaakster (die al 7 jaar trouw de schoonmaak doet) ons een aantal foto's, die lieten zien dat we de zuidafrikaanse recensie 1 op 1 konden overnemen.  Rommel, etenswaren en allerlei zaken slingerden door de hele keuken en het hele huis. Van de ijskast zijn geen foto's omdat Paola onze schoonmaakster deze meteen heeft leeggemaakt en opgeruimd, met tranen in haar ogen voor zoveel respectloosheid en schaamteloosheid.  In alle slaapkamers vond ze grote aantallen lege flessen rondslingerend op en naast en onder de bedden op de vloer, etc.. Handoeken (32 stuks gebruikt in 6 dagen) slingerden overal (nat) door het huis op de grond op de bedden enz.  Luiers werden verder gevonden en volle asbakken: het huis stonk naar peuken (niet roken huis). Meubels waren verschoven en in andere ruimtes geplaatst en niet teruggezet.


Ik heb hem hiermee per mail geconfronteerd en alles werd categorisch ontkend ondanks de foto's; onze schoomaakster werd voor leugenares uitgemaakt: het was warm geweest daarom was er veel gedronken en veel gedoucht. Dat begrijp ik allemaal en daar heb ik geen probleem mee, maar dat ruim je dan toch even op en laat je de lege flessen niet zo rondslingeren volgens mij? Ik zou me diep schamen, maar ik heb dus duidelijk een andere opvoeding gehad.  We hebben toch 60 euro betaald voor schoonmaak?  U begrijpt het al, een klein cultuurverschilletje, verschil in moraal en een verschil in respect naar mensen algemeen en in het bijzonder voor je gastvrije host, die graag zijn trotse bezit beschikbaar stelt aan andere mensen om van te mogen genieten. (Echter niet aan zwijnen, excusezlemot). Ze begrepen het niet en het was ook niet aan t verstand te peuteren. Hij adviseerde zelfs om mijn schoonmaakster te ontslaan, omdat ze zou liegen (zo gaan we met mensen om en met huizen van n ander): mijn schoonmaakster heeft echter geen enkel belang om te liegen en de foto's leveren enig bewijs: ik zou me schamen om het zo achter te laten; zij dus niet.


Daarbij vermoedde onze schoonmaakster dat er met meer dan 5 bruilofts-gasten was gelogeerd, omdat de bank er verfromfaaid uitzag en onze mooie en niet goedkope beddenspreien als matrassen op de grond lagen. ik heb dat niet eens meer ter sprake gebracht, omdat ik daarvoor geen hard bewijs heb en omdat ik wist dat het toch ontkend zou worden. Ze hebben zo waarschijnlijk gewoon een aanrtal gasten goedkoop onder kunnen brengen.


Gelukkig hebben we dit hiervoor nog nooit meegemaakt. Ja, er wordt soms niet schoongemaakt (en dat hoeft ook niet perse), maar altijd wel minimaal de troep opgeruimd. We hebben de regel als de huurders zelf (basis) schoonmaken ze niets hoeven te betalen voor schoonmaak. Paola maakt dan verder nog op onze kosten schoon om onze hoge standaard te garanderen bij oplevering aan de volgende gast: het huis was aan hen ook brandschoon en opgeruimd opgeleverd, met standaard aanwezig flessenwater toiletpapier, en als welkomstcadeau, een flesje wijn. De in huis aanwezige spullen mogen gebruikt worden, mits vervangen of vergoed en we doen daar niet moeilijk over (cq we gaan niet alles tellen)..


Toen kwam de recensie op Airbnb en meneer  liet uit louter kwaadheid over mijn e-mail en vermeende onterechte aantijgingen, niets van het huis heel (waar we toch vanuit 72 recensies geen enkele slechte recensie hebben gehad en een 9,6 gemiddeld scoren; zie onze recensies op Zoover); is er dan wat mis met ons huis? Nee natuurlijk niet: er is iets mis met deze mensen, die nu nog zwaar verongelijkt rondlopen en denken gelijk aan hun kant te hebben.... de advocaten vlogen al om mijn oren.


Tsja er zijn wel eens wat opmerkingen en positieve opbouwende kritiek (en dat hebben we ook graag): we proberen zo eerlijk mogelijk te zijn en alle verwachtingen vooraf te managen... bijv.  we moesten bukken bij het douchen, omdat die duidelijk voor italianen is gebouwd o.i.d. Verder alleen altijd lof (zie recensies).


Wij waren er vlak voor hen zelf geweest en hadden gemerkt dat er, waarschijnlijk vanwege het weer, veel mieren buiten zaten (niet binnen omdat we geen voedsel laten slingeren (en dat ook adviseren om die reden.... en dan komen ze nauwelijks binnen); voordat we weggingen had ik met mierenlokdoosjes/poeder de mierenpopulatie goed onder controle: de gast klaagde in zijn recensie o.a. over een mierenplaag binnen, zonder daarbij aan te geven dat die op al het rondslingerende voedsel en zoetige plakkende vensterbanken en tafels afkwamen. Hij verwachtte waarschijnlijk dat ik ter plekke het rechtomkeerd van de mieren kwam regelen (poeder is op een zichtbare plek aanwezig voor gebruik, dus wat let je; ik kan me voorstellen dat je misschien wat anders aan je hoofd hebt, maar klaag er dan niet over).


Enfin er bleek geen enkele discussie mogelijk. De ligging van ons huis deugde niet (ligging 9,2 op Zoover), de weg ernaartoe niet (in de 7 jaar nog nooit gehoord en ook niet waar), de bedden deugden niet (nee op de grond slaapt idd niet zo fijn). Note: we hebben op de kosten van de bedden heel bewust niet beknibbeld (er staan 5 bedden, aanschafprijs 7 jaar geleden bijna  totaal 10.000 euro), omdat ik dat belangrijk vind, voor onszelf maar ook voor onze gasten: de hoge kwaliteit van onze bedden en slaapgenot worden juist bijna in elke recensie speciaal genoemd.


Ik heb Airbnb dit geval gemeld en mijn huis van die site gehaald. Dit hoofdstuk laten we zo snel mogelijk achter ons. Twee dagen werk om schoon en weer toonbaar te maken en weer volgens onze hoge standaard. Prijs 60 euro plus (berekend) een extra 90 euro (niet te verhalen). Ik vlieg zelf binnenkort ook maar even op en neer voor een final check. Niet te verhalen. Met dank van de feestcommissie.  Even was ik het vertrouwen kwijt en overwoog ik helemaal te stoppen met verhuur. Dat doen we dus niet, maar ik zal wel kritischer moeten zijn.


U begrijpt het wellicht al, onze hele toiletpapier voorraad was op (36 rollen); de lege rolletjes gevonden op verschillende plekken (???) en andere zaken (keukenrol, afwasmiddel,vuilniszakken, etc.) gebruikt en niet vervangen. Ik heb geen idee wat ze verder allemaal opgemaakt en gebruikt hebben, want alles is in ruime mate aanwezig in het huis. (we vonden 3 euro vergoeding hiervoor). de standaard aanwezige flessen water  waren op. De gegeven fles wijn was natuurlijk ook dankbaar verslonden (maar daar was ie ook voor een cadeautje voor slecht gedrag zullen we maar zeggen). We hebben inmiddels viavia gehoord van andere verhuurders in de omgeving dat ook daar de ervaringen achteraf niet erg positief waren..... Ik weet natuurlijk niet of de viavia verhalen op waarheid berusten, maar door onze ervaring klinken ze niet onaannemelijk.


Nu worden we ook nog indirect bedreigd: de italiaanse familie van de bruid (die in de buurt woont) zal wel in de gaten houden wanneer wij er zelf zijn..... pfffff sommige mensen: gelukkig zijn de meeste huurders TOP!!Een zootje in de keuken: ik zou me schamen om het zo achter te laten; respectloos!.

 

Waterflessen die verspreid lagen, in een van de slaapkamers  keurig bij elkaar gezet door onze schoonmaakster.... zelfde beeld in de andere slaapkamers. ..... er zijn meer van dit soort fraaie foto's.....


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments