Vakantiehuis Italie

 Casa del Porticato

 

       Borgo val di Taro, Emilia Romagna, Italia   

Blog

Blog Casa del Porticato, Borgotaro,

Emilia Romagna, Italia

view:  full / summary

Book now for spring-summer 2019

Posted by Dio van Gils on December 9, 2018 at 6:10 PM Comments comments (0)


Boek op tijd uw verblijf voor voorjaar en zomer in Casa del Porticato:


Fico Eataly world

Posted by Dio van Gils on November 18, 2018 at 5:10 AM Comments comments (0)

Bij een bezoek aan Bologna mag je niet vergeten een bezoek te brengen aan de grootste foodmarkt ter wereld de Fico Eataly World. Ook wel het Disneyland van de voeding genoemd. 20 minuten buiten Bologna richting San Donnino op de via Paolo Canali nummer 8. Alles, maar dan ook werkelijk alles wat Italie aan voeding en dranken te bieden heeft, kun je daar vinden. Alle belangrijke voedselfabrieken, boerderijen, zijn er te vinden. Er worden daarnaast de hele dag door activiteiten, rondleidingen, cursussen en workshops ook voor kinderen georganiseerd. Er zijn wel 40 verschillende restaurants waar je kunt eten en vele, vele bars om een drankje of een koffietje te drinken. kijk wat er te doen is op de facebook pagina: https://www.facebook.com/eatalyworld/ of op de website: https://www.eatalyworld.it/ Openingstijden van 10 uur s ochtends tot 23 uur s avonds.Wat kost een koffietje?

Posted by Dio van Gils on August 5, 2018 at 6:00 PM Comments comments (0)

Nog niet zo lang geleden bestond er een wet die de prijs van een koffietje bepaalde: ik geloof dat dat toen 1 euro voor een espresso was en tussen de 1,20 en 1,40 euro voor een cappucino. De wet wordt volgens mij niet meer zo strict gehanteerd, zoals zoveel wetten in Italie. Op de meeste plaatsen betaal je tegenwoordig voor een espresso een prijs tussen de 1 euro en 1,20 en ligt de prijs voor een cappucco tussen de 1,20 en 1,50 euro.  Er wordt dus inmiddels flink de hand gelicht met deze wet, zoals je ziet: de grenzen worden wat opgerekt.

In elk land waar toerisme toeslaat en dus ook de geldwolverij, kunnen de pijzen echter momenteel excorbitalte vormen aannemen en vervagen de grenzen van deze wetgeving met rasse schreden. Zie onderaan het bonnetje van een willekeurig cafe op piazza San Marco in Venezia, waar voor een klein flesje water van zeggen en schrijven en hele 0,25 liter,  een biljet van 10 euro neergelegd moet worden (Je zal maar dorst hebben). Voor een kopje espresso (we weten het allemaal, 1 flinke slok en het is weg), mag 11,50 euro uit de buidel worden gehaald. Met 2 personen ben je dus met deze paar slokjes, 43 eurootjes kwijt. 2 colaatjes kosten er 15 euro per stuk trouwens. Er zijn bijstandsmoeders, die voor  soms minder dan 40 euro een week eten  moeten kopen. Ik heb het daarbij niet eens over  Italiaanse pensionado's waarvoor dit ook vaak een klein kapitaal is.


Reden temeer om deze oorden te mijden* (en niet alleen vanwege de prijzen) en te kiezen voor de omgeving van ons huis. Onbedorven, niet toeristisch, waar je max 1 euro betaald voor een koel flesje water, je voor een espresso 1 of 1,20 euro neertelt en voor max. 1,50 euro van je cappuccino kunt genieten. De nadruk op genieten, want dezelfde aantal consumpties voor 4 a 5 euro klinkt toch iets prettiger dan 43 euro. Da's pas echt genieten.


*Even terugkomend op het mijden van deze gebieden: vanwege drukte worden er poortjes geplaatst in Venetie, waar middels betaling toegang tot deze prachtige stad verkregen kan worden...... Drukte managen door betaalde dosering .....over geldwolverij gesproken. In Nederland dreigen deze praktijken inmiddels ook (Schiphol).


Caseificio Agricola Bertinelli

Posted by Dio van Gils on July 16, 2018 at 11:15 AM Comments comments (0)

In Medesano op zo'n 40 km van ons huis vind je kaasmakerij Bertinelli. Bij deze kaasmakerij, heb je rondleidingen, een fantastisch restaurant, een winkel en een zwembad (met poolbar). ook organiseren ze s zomers verschillende muziekfestivals in de buitenlucht. 


Kijk maar eens op de website naar bijvoorbeeld het menu.


Route: neem de autostrada richting Parma: afslag Fornovo: na de tolpoortjes linksaf de snelweg over.  Rotonde rechtsaf richting Medesano de SP 357. Doorrijden ongeveer 9 km door Medesano heen. Volgende rotonde soort van rechtdoor richting Noceto. na 2 km rotonde linsaf richting Fidenza: Bertinelli zie je meteen rechts liggen en links is de grote parkeerplaats.

Kaasmakerij Porcari & Tambini (Bedonia)

Posted by Dio van Gils on July 15, 2018 at 11:30 AM Comments comments (0)

De bekendste kaasmakerij in de buurt (20 km) en een bezoek de moeite waard is Caseificio Porcari & Tambini in Bedonia (Localita Borio 1).  Hier kun je de mooiste parmezaanze kazen kopen, maar ook andere streekproducten.  s' Ochtends om 8.45 start er een tour waarin uitgelegd wordt hoe de kaas gemaakt wordt. Deze tour duurt ongeveer een uur: daarna kunt u heerlijkheden uit de streek kopen om mee naar huis te nemen. De eigenaar Michele Porcari is een bekend en gewaardeerd persoon in de omgeving, uit een oude en goeie kaasmakers familie.


Michele wil graag 4-5 dagen van tevoren weten of u komt voor de rondleiding en met hoeveel personen.  Dit kan per e-mail in het engels of italiaans:  info@porcaritambini.com  of via de website: http://www.porcaritambini.com/contatti.php     ; Ik kan het eventueel ook voor u verzorgen e-mail even naar: casadelporticato@gmail.com.       


Vliegtuigbom gevonden

Posted by Dio van Gils on July 1, 2018 at 1:55 AM Comments comments (0)

Onder de ijzeren spoorbrug bij Borgotaro is in de rivier een zware vliegtuigbom gevonden uit de 2e wereldoorlog. Deze bom wordt op zondag 1 juli 2018 onschadelijk gemaakt. Heel Borgotaro wordt geevacueerd. Gelukkig had het geen consequenties voor onze huurders.


6.00 uur in de ochtend en de evacuatie wordt opgestart....Lente in Borgotaro

Posted by Dio van Gils on May 1, 2018 at 12:35 PM Comments comments (0)

Overtroffen

Posted by Dio van Gils on May 1, 2018 at 11:00 AM Comments comments (0)

En wederom heeft Giovanni, onze huismeester zichzelf overtroffen. We wilden een tafel voor buiten en na een hoop twijfel en ander gedoe met "dat kan niet" , heeft ie de klus toch geklaard.  We wilden een ruwe, stoere houten tafel, voor onder de Porticato.  Nou ziehier het resultaat, prachtvol en helemaal zoals we het hebben bedoeld.


Inmiddels heeft Giovanni nog zo'n tafel gemaakt, voor vrienden die ook een vakantiehuis in de buurt hebben....


Antieke binnendeur

Posted by Dio van Gils on March 17, 2018 at 7:45 PM Comments comments (0)

Giovanni onze huismeester, heeft de eerder aangeschafte en door hem gerestaureerde binnendeuren geinstalleerd. We vinden de deuren bijzonder geslaagd en mooi en sfeerverhogend. Daarnaast biedt het wat extra beveliging tegen inbraak.
Bonnetje

Posted by Dio van Gils on March 17, 2018 at 5:45 AM Comments comments (0)

In Italië ben je verplicht om na je een aankoop een bon te ontvangen. Of dit nu gaat om een boek, kleding of een kop koffie: je moet altijd een bonnetje krijgen. Krijg je deze niet, vraag er dan naar en gooi deze niet direct weg. Je moet namelijk altijd je kassabon kunnen tonen wanneer hier naar gevraagd wordt door de Guardia di Finanza. Zo'n controle kan plaatsvinden wanneer je bijvoorbeeld net een winkel uitstapt. Vraag altijd de bon. Als u bij deze controle het bonnetje niet kunt tonen, zal een bekeuring uw deel zijn, maar ook voor degene die u iets heeft verkocht.  Begrijpt u nu waarom de winkel-eigenaar persé wil dat u een bonnetje aanneemt?
Borgotaro in de winter

Posted by Dio van Gils on March 4, 2018 at 5:35 AM Comments comments (0)

We kunnen het niet nalaten wat plaatjes te posten van Borgo val di taro in de winter: de winter van 2017-2018 kenmerkt zich door strenge vorst tot -12 graden en veel, heeeeel veel sneeuw. De laatste dagen van februari en de eerste dagen van maart is er maar liefst totaal 40-50 cm gevallen. 28 maart (+ eerste week april) gaan we naar Italie en ondanks dat het prachtige plaatjes oplevert, hopen we toch dat deze sneeuw verdwenen is en dat we alvast een beetje lente mogen gaan proeven.Borgo val di Taro


Baselica


Boek tijdig voor voorjaar en zomer 2018

Posted by Dio van Gils on December 29, 2017 at 4:10 AM Comments comments (0)

Het is weer tijd om uw vakantie voor het komende voorjaar en zomer te boeken in Italie. Ons huis is in het nieuwe verhuurseizoen vanaf 7 april nog ruim beschikbaar. Zie onze beschikbaarheidskalender. Boek een lang weekend, week of langer. Zie ook onze pagina reistip voor goeie en bruikbare tips om gemakkelijk en niet te duur gebruik kunt maken van ons huis.

Kerst in Borgotaro

Posted by Dio van Gils on December 1, 2017 at 7:00 AM Comments comments (0)

Elk jaar wordt in het centrum van Borgotaro de grote kerstboom opgetuigd. Op 2 december viel de eerste sneeuw.  Bijgevoegde sneeuwfoto is van onze vriend Ivan, buiten hun restaurant Pizzeria Mimosa.

Casa Lanzarotti

Posted by Dio van Gils on September 9, 2017 at 7:40 AM Comments comments (0)

Prachtig biologisch vlees van eigen runderen en varkens, mooie bio tomaten en andere groenten, prachtige marmelades (met weinig suiker) en bio tomatensauzen.  Verkoop ook aan particulieren. In Borgotaro richting Bedonia: in Gotra links de berg op richting agricoltura Cavallo Biondo.  De weg volgen, Casa Lanzarotti ligt pal achter Cavallo Biondo......  een bezoekje waard!


Overstekend wild

Posted by Dio van Gils on August 16, 2017 at 2:30 PM Comments comments (0)

Ze steken bij bosjes over bij onze vrienden van Pizzeria Mimosa.  Franca heeft er een foto van gemaakt.  De zwijnen weten waarschijnlijk niet dat zij op het menu voorkomen bij dit restaurant. De stoofschotel van wild zwijn van nonna Aurelia is niet te versmaden en ook de spaghetti met ragu van cinghiale is heerlijk.
Tip van een huurder: Lago Santo

Posted by Dio van Gils on August 9, 2017 at 1:10 PM Comments comments (0)

Aldus onze gasten: wij hebben een tip voor jullie die jullie zouden kunnen opnemen in jullie dagtochten overzicht in de buurt. Wij zijn namelijk een dag naar Berceto gereden, daar heerlijk geluncht op het plein onder de bomen naast de kerk. Vervolgens zagen wij daar foto's hangen van een uitstapje naar Lago Santo. Echt prachtig!


Wij zijn van Berceto via nationale SP74 (strada provinciale 74) naar Marra gereden, vervolgens via de SP86 naar Bosco en naar Lagdei. Vanaf het restaurant Rifugio di Lagdei  zijn wij gaan wandelen naar Lago Santo, prachtige wandeling (met uiteraard goede schoenen en goede conditie want het gaat nogal steil omhoog). Het meer is echt schitterend met een leuk restaurantje/berghut om even uit te rusten. Vervolgens kun je nog verder of hoger wandelen; het gebied heet immers het gebied van de 100 meren.... Wij vonden het zeer de moeite waard.
Een hele mooie deur

Posted by Dio van Gils on July 31, 2017 at 12:20 PM Comments comments (0)

We wilden een antieke deur voor aan de binnenkant van onze keuken buitendeur.  Vooral voor een extra beveiliging tegen inbraak.  Giovanni onze huismeester heeft een prachtige antieke dubbele deur gevonden en is deze nu aan het restaureren. Alle oude verflagen zijn er inmiddels af geschuurd. Ziehier het resultaat.  De enorme zware deurdelen gaan geverfd worden en weer geschuurd, zodat er een mooie antieke patine ontstaat, waarbij wat van de houtstructuur te zien blijft....  ook heeft hij antiek beslag en sluitwerk gevonden. Volgens ons wordt het resultaat prachtig. Balk aan de binnenkant en niemand komt er meer in.


Benedizione delle acque del Taro 2017

Posted by Dio van Gils on July 2, 2017 at 9:05 AM Comments comments (0)

Oftewel de jaarlijkse zegening van het water van de rivier de Taro, waaraan Borgo val di Taro (Burght in de vallei van de Taro rivier) haar naam te danken heeft. Dankbaarheid voor de rivier die schoon drinkwater levert aan de omgeving en die voor voedsel zorgt (enorme forellen).  Een vast jaarlijks ritueel sinds 1630 op elke eerste zondag in juli. Mede ter nagedachtenins aan de vele slachtoffers van de pest in dat jaar 1630 in het Valtaro gebied. Op het einde van de dag baadt iedereen (voeten) in de rivier en neemt een flesje gewijd water mee naar huis.
Bloemenpracht

Posted by Dio van Gils on July 2, 2017 at 8:30 AM Comments comments (1)

Hulde aan Paola onze schoonmaakdame: zij verzorgt ook de planten buiten. Het staat er allemaal prachtig bij. Alles in bloei: de clematis, de oleanders, de geraniums en de roos.

IJs eten in Borgotaro

Posted by Dio van Gils on June 25, 2017 at 6:55 PM Comments comments (1)

We weten het allemaal, ijs eten in Italie is beslist geen straf. In Borgotaro is dat niet anders en we hebben een selectie gemaakt uit de 3 beste ijssalons in de stad.


De eerste is Gelateria da Beppe in de via Nazionale (hoofdstraat); Beppe een imposante man, maakt het ijs zelf vers. Meestal staat of zit hij met een wit schort aan voor de deur van zijn ijssalon. Groot zowel in de lengte als in de breedte, druk gesticulerend en luidruchtig en vrolijk alle voorbijgangers groetend. Buiten het ijs zelf is deze man op zich al een ervaring.


  De 2e ijssalon is Dolce Neve. Een moderne en bijzonder frisse zaak. Naast heerlijk ijs, maken ze ook de meest mooie taarten en ijstaarten. Dolce Neve aan het begin van de brede straat met de bomen, waar ook de weekmarkt is.

De 3e ijssalon is de Gelateria artigianale op de Piazza Verdi, naast Hotel, Bar Firenze. Zij maken echt natuurlijk ijs, waarbij de pitjes van de bramen terug te vinden zijn in het ijs: gegarandeerd echte vruchten en dat proef je. Heerlijk ijs.


Rss_feed