Vakantiehuis Italie

 Casa del Porticato

 

       Borgo val di Taro, Emilia Romagna, Italia   

Blog

Blog Casa del Porticato, Borgotaro,

Emilia Romagna, Italia

view:  full / summary

Designer outlet village Fidenza

Posted by Dio van Gils on September 15, 2019 at 4:35 AM Comments comments (0)

In Fidenza, 45 minuten rijden van ons huis, vindt u een van de grootste designer outlet Villages van Italie.  Leuk om te combineren met een bezoek aan Parma.


Een shopwalhalla met meer dan 100 winkels die dagelijks open zijn van 10.00 tot 20.00. Merken die je er kunt vinden zijn o.a. Burberry, Desigual, Diesel, GAP, Gucci, Guess, Hugo Boss, Lacoste, Levi’s, Michael Kors, Miss Sixty, Prada, Roberto Cavalli, Swatch, Timberland, Moncler, Ralph Lauren, Hillfiger, Verri, Trussardi, Ermengildo Zegna, Rosetti (schoenen), Armani en Versace, maar ook Nike, Adidas en cosmeticamerken komen voorbij, alsmede Lindt (chocola) en een kleine shop met Le Creuset pannen....... en nog veel meer.


Vanaf Parma richting Milaan over de A1....  afslag Fidenza nemen; rotonde linksaf.  De Village is al vanaf de snelweg te zien en dus heel gemakkelijk te bereiken.


Zie ook ons fotoalbum Outlet Village FidenzaOnze gasten

Posted by Dio van Gils on August 26, 2019 at 5:05 AM Comments comments (0)

Net zoals u uw voorkeur heeft voor een mooi en comfortabel vakantiehuis, hebben wij onze voorkeuren voor de gasten die we van ons huis gebruik laten maken. Dat klinkt misschien raar, maar we hebben recentelijk een zeer slechte ervaring gehad en we willen herhaling hiervan voor de toekomst voorkomen. Ook om in de toekomst ons trotse bezit te blijven kunnen delen met liefhebbers van Italie. Derhalve willen we ook niet meer met elke tussenpersoon of elke vakantiehuizen website in zee gaan; recentelijk hebben we ons huis geplaatst op AirBnB en ons huis er vervolgens na de genoemde slechte ervaring weer afgehaald. (zie onze eerdere blog : "Varkensstal").


We verwachten van onze gasten, dat ze optimaal genieten van ons huis, maar dat ze ook respect voor ons vakantiehuis hebben en zuinig met onze spullen omgaan. Ongelukjes kunnen gebeuren en we verwachten daarom van onze gasten dat ze een aansprakelijkheids-verzekering hebben.


Nou zult u zeggen; "maar dat is toch allemaal vanzelfsprekend?" .... Niet voor iedereen dus, .......maar als u dat denkt, bent u in elk geval van harte welkom. Veel weldenkende en welacterende fantsoenlijke mensen zijn u voorgegaan en we hebben gelukkig tot-nu-toe maar 1 slechte ervaring en dat houden we graag zo. Wellicht tot ziens. Welkom!Kasteel van Compiano

Posted by Dio van Gils on August 25, 2019 at 5:00 AM Comments comments (0)

Op 16 kmtr van Borgotaro vindt u het beroemde kasteel van Compiano. De eerste verhalen dateren van voor het jaar 1000 n chr. Er stond toen een uitkijktoren. In 1141 staat de familie Malaspina het fort af aan de gemeente Piacenza. Het kasteel dateert in zijn huidige vorm van 1250. Tussen 1250 en 1580 werd het verder uitgebreid. Door een huwelijk werd het mede eigendom van de familie Grimaldi (de huidige vorsten van Monaco); tot vandaag zijn de banden met de Grimaldi's warm en Prins Albert bezoekt met enige regelmaat het kasteel. het kasteel heeft als militair fort en gevangenis gediend. In 1987 werd het kasteel door Marchessa Gambaretta geschonken aan de gemeente Compiano en werd het een museum. De markiezin heeft het gebruikt als haar prive woning. In de 90er jaren van de vorige eeuw is het hotel verbouwd tot een 4 sterren hotel.  Het restaurant al Pannigaccio is een modern restaurant waar heerlijk gegeten kan worden; een deel van het kasteel fungeert nog steeds als museum en er zijn in het seizoen elke dag een paar rondleidingen.
Het zwembad is vrij toegankelijk ook voor onze gasten. Tegen betaling van 12 euro per persoon kunt u de luxe van het hotel ervaren en tussen 10.00 en 18.30 uur zwemmen in het zwembad van het kasteel.De rivieren Taro en Cena

Posted by Dio van Gils on August 18, 2019 at 3:20 AM Comments comments (0)
De rivieren de Taro en de Cena bieden de meest mooie plekjes om te kunnen zwemmen en baden. Watervalletjes, stroompjes en kristalheldere poelen op de meest rustige plekken. Vaak middenin het groen en in de prachtige natuur van de Valtaro en Valcena omgeving in het mooie berggebied van de Appenijnen. Zwemplezier en rust gegarandeerd.... ga op zoek en heb een prachtige dag in de werkelijk volkomen ongerepte natuur. Het is een milieu-beschermd natuurgebied en niet overlopen door toeristen. Respecteer dat en laat geen resten van menselijke aanwezigheid achter in de natuur; neem een vuilniszakje mee voor het afval. Zie voor de prachtigste plaatjes alvast ons foto-album van de rivieren (Link FOTO ALBUMS). 


GianMarco, onze makelaar en natuurgenieter (zie foto hierboven) heeft zijn meest prachtige zwemgeheimen middenin de natuur, aan ons prijsgegeven;La Cascata del Lago Smeralda in Masanti di sottoLa Cascata delle aguile (de waterval van de adelaars)Varkensstal

Posted by Dio van Gils on July 5, 2019 at 12:00 PM Comments comments (0)

Tsja het moest een keer gebeuren; onze eerste minder prettige ervaring met een huurder is binnen, die ervaring zijn we rijker. Gelukkig verhuren we al 12 jaar in Nederland een vakantiehuis en nu 7 jaar in Italie, zonder dat we een echt slechte ervaring hebben gehad met een huurder. Hiervoor verliep altijd alles smooth en in goeie verstandhouding. Een keer moet de eerste keer zijn, maar hopelijk gebeurt het niet snel weer (te stressvol).


Lees het volledige artikel op onze pagina Nieuwsbrieven, artikel: Varkensstal, een slechte ervaring 2019


Nieuwsbrief: varkensstalHitte

Posted by Dio van Gils on June 30, 2019 at 5:35 AM Comments comments (0)

Eind juni 2019; het is heet in Borgotaro. gelukkig waait er meestal een verkoelend briesje door het dal en tegen de hellingen, waar ons huis zich bevindt en is het in ons huis lekker koel.

Ceramica del Ferarlo

Posted by Dio van Gils on June 6, 2019 at 1:55 AM Comments comments (0)

Op ongeveer 3 kwartier rijden van ons huis vindt u in Collecchio, Ceramica del Ferarlo: een klein handwerkbedrijf in keramische handgemaakte items, waar u hartelijk door oma en zoon wordt ontvangen. Het bedrijfje werd in 1937 opgericht door machessa (markiezin) Maria Giulia Carrega, geboren in Palermo 1896 en van origine van oude Spaanse adel. Het bedrijf en de adelijke familie hebben een rijke en interessante historie. In1952 verhuisde het bedrijfje van de adelijke villa Ferarlo naar de huidige lieflijke en romantische plek op de strada Bourbelles. Gestart met het fabriceren van allerlei (exotische) diersoorten,is het assortiment inmiddels in de jaren sinds 1952 door de zoon Affolino, uitgebreid naar diverse prachtige items,die te koop zijn. Niet goedkoop, want het is tenslotte allemaal handwerk, maar je koopt dan wel prachtstukken.  In de 60-er jaren heeft een van de belangrijkste werknemers Angelo Alinovi en zijn vrouw Elide het bedrijf overgenomen, wat momenteel door zijn zoon wordt gerund. Oma Elide (en de vrouw van Angelo) heeft duidelijk nog een vinger in de pap.
Neem maar eens een kijkje op de website:  https://www.ceramicadelferlaro.it/    of beter nog ga er eens langs voor een bezoekje en een rondleiding.  

Rijd via de snelweg richting Parma en neem de afslag Fornovo.  Dan richting Collecchio. In Collecchio, rechts afslaan Via Caduti del Lavoro.  In het afslaan ziet u meteen rechts de opvallende wat Chinees aandoende toegangspoort. 


Heritage Hub Turijn

Posted by Dio van Gils on April 4, 2019 at 8:05 AM Comments comments (0)

Begin april 2019 opent de Italian car heritage Hub in Turijn zijn deuren voor het publiek, een absolute must voor liefhebbers van Italiaanse auto's.....


Veel schatten, heel veel schatten:

De hangar van Fiat Chrysler Automobiles (FCA) is een nieuwe opslagfaciliteit voor de legendes van de verschillende automerken. De Grot der Wonderen voor vierwielers ligt op de plek waar vroeger de Officina 81 lag in Via Plava, Turijn. De oude fabriek van 15.000 vierkante meter is compleet gerestaureerd. Er staan meer dan 250 auto’s van Fiat, Lancia, Alfa Romeo en Abarth in de FCA Heritage Hub.


De collectie is gemêleerd en gaat van zeldzame bolides tot aan gekke concepten, racehelden en zelfs rallyauto’s. Ook staan er veel one-offs en zelfs auto’s die nooit aan het publiek zijn tentoongesteld. Zoals de Lancia HF 1600, de legendarische Stratos HF, de oppermachtige Delta HF, de Fiat Panda Rock Moretti, de 124 Abarth, de Lancia Beta Montecarlo Turbo en de LC2. En nog veel, heel veel meer.


Wat kun je nog meer verwachten in de FCA Heritage Hub?

De collectie bestaat om het nalatenschap van Fiat, Lancia en Abarth te behouden en te promoten. Er zijn acht exhibities met ieder hun eigen thema. Archistars (beroemde ontwerpen), Concepten en Gepersonaliseerde auto’s, Eco en Duurzaam, Epische Reizen, Records en Races, Klein en Veilig, Stijliconen en het Rallytijdperk. Elk van deze exhibities laat acht auto’s zien van verschillende tijdperken en merken, terug tot 1908.


Van ons huis naar Turijn is zo'n kleine 3 uur rijden (293 km), maar het is de moeite meer dan waard voor de echte autoliefhebber: buiten de Hub is Turijn een mooie stad om te bezoeken. Maak er dus een dagtrip van: vroeg weg, zodat je wat aan je dag hebt. Heritage Hub, via Plava Turijn.


https://www.fcaheritage.com/en-ukFico Eataly world

Posted by Dio van Gils on November 18, 2018 at 5:10 AM Comments comments (0)

Bij een bezoek aan Bologna mag je niet vergeten een bezoek te brengen aan de grootste foodmarkt ter wereld de Fico Eataly World. Ook wel het Disneyland van de voeding genoemd. 20 minuten buiten Bologna richting San Donnino op de via Paolo Canali nummer 8. Alles, maar dan ook werkelijk alles wat Italie aan voeding en dranken te bieden heeft, kun je daar vinden. Alle belangrijke voedselfabrieken, boerderijen, zijn er te vinden. Er worden daarnaast de hele dag door activiteiten, rondleidingen, cursussen en workshops ook voor kinderen georganiseerd. Er zijn wel 40 verschillende restaurants waar je kunt eten en vele, vele bars om een drankje of een koffietje te drinken. kijk wat er te doen is op de facebook pagina: https://www.facebook.com/eatalyworld/ of op de website: https://www.eatalyworld.it/ Openingstijden van 10 uur s ochtends tot 23 uur s avonds.Wat kost een koffietje?

Posted by Dio van Gils on August 5, 2018 at 6:00 PM Comments comments (0)

Nog niet zo lang geleden bestond er een wet die de prijs van een koffietje bepaalde: ik geloof dat dat toen 1 euro voor een espresso was en tussen de 1,20 en 1,40 euro voor een cappucino. De wet wordt volgens mij niet meer zo strict gehanteerd, zoals zoveel wetten in Italie. Op de meeste plaatsen betaal je tegenwoordig voor een espresso een prijs tussen de 1 euro en 1,20 en ligt de prijs voor een cappucco tussen de 1,20 en 1,50 euro.  Er wordt dus inmiddels flink de hand gelicht met deze wet, zoals je ziet: de grenzen worden wat opgerekt.

In elk land waar toerisme toeslaat en dus ook de geldwolverij, kunnen de pijzen echter momenteel excorbitalte vormen aannemen en vervagen de grenzen van deze wetgeving met rasse schreden. Zie onderaan het bonnetje van een willekeurig cafe op piazza San Marco in Venezia, waar voor een klein flesje water van zeggen en schrijven en hele 0,25 liter,  een biljet van 10 euro neergelegd moet worden (Je zal maar dorst hebben). Voor een kopje espresso (we weten het allemaal, 1 flinke slok en het is weg), mag 11,50 euro uit de buidel worden gehaald. Met 2 personen ben je dus met deze paar slokjes, 43 eurootjes kwijt. 2 colaatjes kosten er 15 euro per stuk trouwens. Er zijn bijstandsmoeders, die voor  soms minder dan 40 euro een week eten  moeten kopen. Ik heb het daarbij niet eens over  Italiaanse pensionado's waarvoor dit ook vaak een klein kapitaal is.


Reden temeer om deze oorden te mijden* (en niet alleen vanwege de prijzen) en te kiezen voor de omgeving van ons huis. Onbedorven, niet toeristisch, waar je max 1 euro betaald voor een koel flesje water, je voor een espresso 1 of 1,20 euro neertelt en voor max. 1,50 euro van je cappuccino kunt genieten. De nadruk op genieten, want dezelfde aantal consumpties voor 4 a 5 euro klinkt toch iets prettiger dan 43 euro. Da's pas echt genieten.


*Even terugkomend op het mijden van deze gebieden: vanwege drukte worden er poortjes geplaatst in Venetie, waar middels betaling toegang tot deze prachtige stad verkregen kan worden...... Drukte managen door betaalde dosering .....over geldwolverij gesproken. In Nederland dreigen deze praktijken inmiddels ook (Schiphol).


Caseificio Agricola Bertinelli

Posted by Dio van Gils on July 16, 2018 at 11:15 AM Comments comments (0)

In Medesano op zo'n 40 km van ons huis vind je kaasmakerij Bertinelli. Bij deze kaasmakerij, heb je rondleidingen, een fantastisch restaurant, een winkel en een zwembad (met poolbar). ook organiseren ze s zomers verschillende muziekfestivals in de buitenlucht. 


Kijk maar eens op de website naar bijvoorbeeld het menu.


Route: neem de autostrada richting Parma: afslag Fornovo: na de tolpoortjes linksaf de snelweg over.  Rotonde rechtsaf richting Medesano de SP 357. Doorrijden ongeveer 9 km door Medesano heen. Volgende rotonde soort van rechtdoor richting Noceto. na 2 km rotonde linsaf richting Fidenza: Bertinelli zie je meteen rechts liggen en links is de grote parkeerplaats.

Kaasmakerij Porcari & Tambini (Bedonia)

Posted by Dio van Gils on July 15, 2018 at 11:30 AM Comments comments (0)

De bekendste kaasmakerij in de buurt (20 km) en een bezoek de moeite waard,.... is Caseificio Porcari & Tambini in Bedonia (Localita Borio 1).  Hier kun je de mooiste parmezaanze kazen kopen, maar ook andere streekproducten.  s' Ochtends om 8.45 start er een tour waarin uitgelegd wordt hoe de kaas gemaakt wordt. Deze tour duurt ongeveer een uur: daarna kunt u heerlijkheden uit de streek kopen om mee naar huis te nemen. De eigenaar Michele Porcari is een bekend en gewaardeerd persoon in de omgeving, uit een oude en goeie kaasmakers familie en inmiddels een goeie vriend van ons.


Michele wil graag 4-5 dagen van tevoren weten of u komt voor de rondleiding en met hoeveel personen.  Dit kan per e-mail in het engels of italiaans:  info@porcaritambini.com  of via de website: http://www.porcaritambini.com/contatti.php     ; Ik kan het eventueel ook voor u verzorgen e-mail even naar: casadelporticato@gmail.com.       Vliegtuigbom gevonden

Posted by Dio van Gils on July 1, 2018 at 1:55 AM Comments comments (0)

Onder de ijzeren spoorbrug bij Borgotaro is in de rivier een zware vliegtuigbom gevonden uit de 2e wereldoorlog. Deze bom wordt op zondag 1 juli 2018 onschadelijk gemaakt. Heel Borgotaro wordt geevacueerd. Gelukkig had het geen consequenties voor onze huurders.


6.00 uur in de ochtend en de evacuatie wordt opgestart....Lente in Borgotaro

Posted by Dio van Gils on May 1, 2018 at 12:35 PM Comments comments (0)

Overtroffen

Posted by Dio van Gils on May 1, 2018 at 11:00 AM Comments comments (0)

En wederom heeft Giovanni, onze huismeester zichzelf overtroffen. We wilden een tafel voor buiten en na een hoop twijfel en ander gedoe met "dat kan niet" , heeft ie de klus toch geklaard.  We wilden een ruwe, stoere houten tafel, voor onder de Porticato.  Nou ziehier het resultaat, prachtvol en helemaal zoals we het hebben bedoeld.


Inmiddels heeft Giovanni nog zo'n tafel gemaakt, voor vrienden die ook een vakantiehuis in de buurt hebben....


Antieke binnendeur

Posted by Dio van Gils on March 17, 2018 at 7:45 PM Comments comments (0)

Giovanni onze huismeester, heeft de eerder aangeschafte en door hem gerestaureerde binnendeuren geinstalleerd. We vinden de deuren bijzonder geslaagd en mooi en sfeerverhogend. Daarnaast biedt het wat extra beveliging tegen inbraak.
Bonnetje

Posted by Dio van Gils on March 17, 2018 at 5:45 AM Comments comments (0)
In Italie ben je verplicht om na je een aankoop een bon te ontvangen. Of dit nu gaat om een boek, kleding of een kop koffie: je moet altijd een bonnetje krijgen. Krijg je deze niet, vraag er dan naar en gooi deze niet direct weg. Je moet namelijk altijd je kassabon kunnen tonen wanneer hier naar gevraagd wordt door de Guardia di Finanza. Zo'n controle kan plaatsvinden wanneer je bijvoorbeeld net een winkel uitstapt. Vraag altijd de bon. Als u bij deze controle het bonnetje niet kunt tonen, zal een bekeuring uw deel zijn, maar ook voor degene die u iets heeft verkocht; Begrijpt u nu waarom de winkel-eigenaar perse wil dat u een bonnetje aanneemt?
Borgotaro in de winter

Posted by Dio van Gils on March 4, 2018 at 5:35 AM Comments comments (0)

We kunnen het niet nalaten wat plaatjes te posten van Borgo val di taro in de winter: de winter van 2017-2018 kenmerkt zich door strenge vorst tot -12 graden en veel, heeeeel veel sneeuw. De laatste dagen van februari en de eerste dagen van maart is er maar liefst totaal 40-50 cm gevallen. 28 maart (+ eerste week april) gaan we naar Italie en ondanks dat het prachtige plaatjes oplevert, hopen we toch dat deze sneeuw verdwenen is en dat we alvast een beetje lente mogen gaan proeven.Borgo val di Taro


Baselica


Casa Lanzarotti

Posted by Dio van Gils on September 9, 2017 at 7:40 AM Comments comments (0)

Prachtig biologisch vlees van eigen runderen en varkens, mooie bio tomaten en andere groenten, prachtige marmelades (met weinig suiker) en bio tomatensauzen.  Verkoop ook aan particulieren. In Borgotaro richting Bedonia: in Gotra links de berg op richting agricoltura Cavallo Biondo.  De weg volgen, Casa Lanzarotti ligt pal achter Cavallo Biondo......  een bezoekje waard!


Overstekend wild

Posted by Dio van Gils on August 16, 2017 at 2:30 PM Comments comments (0)

Ze steken bij bosjes over bij onze vrienden van Pizzeria Mimosa.  Franca heeft er een foto van gemaakt.  De zwijnen weten waarschijnlijk niet dat zij op het menu voorkomen bij dit restaurant. De stoofschotel van wild zwijn van nonna Aurelia is niet te versmaden en ook de spaghetti met ragu van cinghiale is heerlijk.

Rss_feed