Vakantiehuis Italie

 Casa del Porticato

  Borgo val di Taro (Pr), Emilia Romagna, Italia   

Blog

Blog Casa del Porticato, Borgotaro,

Emilia Romagna, Italia

view:  full / summary

Aanpassingen

Posted by Dio van Gils on January 8, 2023 at 7:50 AM Comments comments ()

Ons huis is voorjaar 2022 voorzien van nieuwe kozijnen en dubbel glas. ook is er een nieuwe CV ketel geinstalleerd en is onze antieke houtkachel vervangen door een nieuwe. Verder is de oprit en parkeerplaats voorzien van nieuw grint.In Memoriam Aurelia

Posted by Dio van Gils on January 8, 2023 at 7:40 AM Comments comments ()

Op 5 oktober 2022 is onze dierbare vriendin Aurelia overleden. Aurelia was de moeder van Franca en grootmoeder van Ivan van Pizzeria Mimosa, bij ons in de buurt. De pizzeria waar we zulke fijne herinneringen aan hebben sloot mede daardoor voorgoed haar deuren. We zullen Aurelia en haar kookkunsten en ook de pizzeria enorm gaan missen. We wensen Franca en haar zoon Ivan sterkte en we hopen ze nog vaak te zien (helaas niet meer in het restaurant). De vriendschap blijft.Mercatopoli Parma / Kringloopwinkel

Posted by Dio van Gils on June 25, 2021 at 8:45 AM Comments comments ()

We hebben in Parma een mooie kringloopwinkel ontdekt, de Mercatopoli Parma Centro


https://parmacentro.mercatopoli.it/


Nauwelijks te vergelijken met een kringloopwinkel in Nederland. Je vindt hier de mooiste spullen; vazen, serviezen, designerkleding, tassen en meubels en nog veel meer prachtige zaken. We hebben er al veel mooie zaken kunnen kopen tegen goeie prijzen. Zeker de moeite van een bezoek waard.


U vindt de winkel: Via G. Calestani, 8A e 8B - 43125 Parma PR
De B&B kamer in het sousterrain is klaar!

Posted by Dio van Gils on May 10, 2021 at 12:00 PM Comments comments ()

Vol trots tonen we u de nieuwe slaapkamer en badkamer in ons sousterrain, die we zullen gaan verhuren als B&B kamer; zie onze  Kamer B&B pagina.Verbouwing kelder

Posted by Dio van Gils on December 21, 2020 at 7:40 AM Comments comments ()


Winter 2020-2021.    Inmiddels zijn oktober 2020 alle kozijnen en ramen van het huis vervangen en is er overal nu comfortabel dubbel glas. Ook zijn er voor alle ramen oprolbare horsystemen geplaatst.


Er is gestart met de verbouw van de kelder tot extra slaapruimte en wordt er een badkamer geplaatst. Deze karakteristieke kelder, met aparte ingang zal omgetoverd worden tot een mooie en in de zomer, koele slaapruimte. Oplevering april 2021. Zie ook vorige blogs.

Mei 2021 zal de inrichting van deze kelder klaar zijn.


Wat foto's van de verbouw:

De bouwstenen worden aangevoerd

De muren staan; achterin de badkamer....Corona crisis II

Posted by Dio van Gils on May 24, 2020 at 5:40 AM Comments comments ()

Per 3 juni gaan de Italiaanse grenzen open voor het toerisme. Voor ons is het wachten nog op het openen van de Zwitserse grenzen, om onze doorvoer mogelijk te maken. We verwachten dat ook de doorgang in Basel en Chiasso spoedig gemakkelijker zal worden, zodat we half juni richting Italie kunnen vertrekken.  Inmiddels heeft Giovanni onze huismeester, het onkruid rondom ons huis verwijderd.Corona crisis

Posted by Dio van Gils on May 1, 2020 at 6:05 PM Comments comments ()

Italie is zwaar getroffen door het Sars Covid virus en daardoor is het toerisme tot stilstand gekomen. Wij kunnen ons huis niet bezoeken of zomerklaar maken. Onze plannen om eind maart naar Italie te gaan konden niet doorgaan. Gelukkig mag Giovanni onze housekeeper weer vanaf 4 mei ons huis onderhouden en met name de tuin onkruid vrij houden. Ons huis kan vooralsnog dus ook niet verhuurd worden en wanneer dat wel zal kunnen is nog de vraag: we hopen op juli of augustus of op zijn laatst september. Voordat we het huis weer gaan verhuren willen we zelf even in Italie bijkomen van alle beslommeringen. We houden er rekening mee dat er wel een en ander veranderd zal zijn. Het hartstochtelijk begroeten van onze vrienden zal niet kunnen en ook hoe het eten in restaurants zal gaan, is nog een groot vraagteken.  Enfin we wachten af.


 


Designer outlet village Fidenza

Posted by Dio van Gils on September 15, 2019 at 4:35 AM Comments comments ()

In Fidenza, 45 minuten rijden van ons huis, vindt u een van de grootste designer outlet Villages van Italie.  Leuk om te combineren met een bezoek aan Parma.


Een shopwalhalla met meer dan 100 winkels die dagelijks open zijn van 10.00 tot 20.00. Merken die je er kunt vinden zijn o.a. Burberry, Desigual, Diesel, GAP, Gucci, Guess, Hugo Boss, Lacoste, Levi’s, Michael Kors, Miss Sixty, Prada, Roberto Cavalli, Swatch, Timberland, Moncler, Ralph Lauren, Hillfiger, Verri, Trussardi, Ermengildo Zegna, Rosetti (schoenen), Armani en Versace, maar ook Nike, Adidas en cosmeticamerken komen voorbij, alsmede Lindt (chocola) en een kleine shop met Le Creuset pannen....... en nog veel meer.


Vanaf Parma richting Milaan over de A1....  afslag Fidenza nemen; rotonde linksaf.  De Village is al vanaf de snelweg te zien en dus heel gemakkelijk te bereiken.


Zie ook ons fotoalbum Outlet Village FidenzaOnze gasten

Posted by Dio van Gils on August 26, 2019 at 5:05 AM Comments comments ()

Net zoals u uw voorkeur heeft voor een mooi en comfortabel vakantiehuis, hebben wij onze voorkeuren voor de gasten die we van ons huis gebruik laten maken. Dat klinkt misschien raar, maar we hebben recentelijk een zeer slechte ervaring gehad en we willen herhaling hiervan in de toekomst voorkomen. Ook om in de toekomst ons trotse bezit te blijven kunnen delen met liefhebbers van Italie. Derhalve willen we ook niet meer met elke tussenpersoon of elke vakantiehuizen website in zee gaan; recentelijk hebben we ons huis geplaatst op AirBnB en ons huis er vervolgens na de genoemde slechte ervaring weer afgehaald. (zie onze eerdere blog : "Varkensstal").


We verwachten van onze gasten, dat ze optimaal genieten van ons huis, maar dat ze ook respect voor ons vakantiehuis hebben en zuinig met onze spullen omgaan. Ongelukjes kunnen gebeuren en we verwachten daarom van onze gasten dat ze een aansprakelijkheids-verzekering hebben.


Nou zult u zeggen; "maar dat is toch allemaal vanzelfsprekend?" .... Niet voor iedereen dus, .......maar als u dat denkt, bent u in elk geval van harte welkom. Veel weldenkende en welacterende fantsoenlijke mensen zijn u voorgegaan en we hebben gelukkig tot-nu-toe maar 1 slechte ervaring en dat houden we graag zo. Wellicht tot ziens. Welkom!Kasteel van Compiano

Posted by Dio van Gils on August 25, 2019 at 5:00 AM Comments comments ()

Op 16 kmtr van Borgotaro vindt u het beroemde kasteel van Compiano. De eerste verhalen dateren van voor het jaar 1000 n chr. Er stond toen een uitkijktoren. In 1141 staat de familie Malaspina het fort af aan de gemeente Piacenza. Het kasteel dateert in zijn huidige vorm van 1250. Tussen 1250 en 1580 werd het verder uitgebreid. Door een huwelijk werd het mede eigendom van de familie Grimaldi (de huidige vorsten van Monaco); tot vandaag zijn de banden met de Grimaldi's warm en Prins Albert bezoekt met enige regelmaat het kasteel. het kasteel heeft als militair fort en gevangenis gediend. In 1987 werd het kasteel door Marchessa Gambaretta geschonken aan de gemeente Compiano en werd het een museum. De markiezin heeft het gebruikt als haar prive woning. In de 90er jaren van de vorige eeuw is het hotel verbouwd tot een 4 sterren hotel.  Het restaurant al Pannigaccio is een modern restaurant waar heerlijk gegeten kan worden; een deel van het kasteel fungeert nog steeds als museum en er zijn in het seizoen elke dag een paar rondleidingen.
Het zwembad is vrij toegankelijk ook voor onze gasten. Tegen betaling van 12 euro* per persoon kunt u de luxe van het hotel ervaren en tussen 10.00 en 18.30 uur zwemmen in het zwembad van het kasteel.

*prijs 2022, kan inmiddels zijn aangepast


De rivieren Taro en Cena

Posted by Dio van Gils on August 18, 2019 at 3:20 AM Comments comments ()
De rivieren de Taro en de Cena bieden de meest mooie plekjes om te kunnen zwemmen en baden. Watervalletjes, stroompjes en kristalheldere poelen op de meest rustige plekken. Vaak middenin het groen en in de prachtige natuur van de Valtaro en Valcena omgeving in het mooie berggebied van de Appenijnen. Zwemplezier en rust gegarandeerd.... ga op zoek en heb een prachtige dag in de werkelijk volkomen ongerepte natuur. Het is een milieu-beschermd natuurgebied en niet overlopen door toeristen. Respecteer dat en laat geen resten van menselijke aanwezigheid achter in de natuur; neem een vuilniszakje mee voor het afval. Zie voor de prachtigste plaatjes alvast ons foto-album van de rivieren (Link FOTO ALBUMS). 


GianMarco, onze makelaar en natuurgenieter (zie foto hierboven) heeft zijn meest prachtige zwemgeheimen middenin de natuur, aan ons prijsgegeven;La Cascata del Lago Smeralda in Masanti di sottoLa Cascata delle aguile (de waterval van de adelaars)


Diga di Grotto: op de weg naar Bedonia bevindt zich (even na het tankstation, buiten Borgotaro) na de bocht rechts ook een gemakkelijker te bereiken Cascata (waterval) met een azuurblauw meer, waar veel gezwommen wordt.

Varkensstal

Posted by Dio van Gils on July 5, 2019 at 12:00 PM Comments comments ()

Tsja het moest een keer gebeuren; onze eerste minder prettige ervaring met een huurder is binnen, die ervaring zijn we rijker. Gelukkig verhuren we al 12 jaar in Nederland een vakantiehuis en nu 7 jaar in Italie, zonder dat we een echt slechte ervaring hebben gehad met een huurder. Hiervoor verliep altijd alles smooth en in goeie verstandhouding. Een keer moet de eerste keer zijn, maar hopelijk gebeurt het niet snel weer (te stressvol).


Lees het volledige artikel op onze pagina Nieuwsbrieven, artikel: Varkensstal, een slechte ervaring 2019


Nieuwsbrief: varkensstalHitte

Posted by Dio van Gils on June 30, 2019 at 5:35 AM Comments comments ()

Eind juni 2019; het is heet in Borgotaro. gelukkig waait er meestal een verkoelend briesje door het dal en tegen de hellingen, waar ons huis zich bevindt en is het in ons huis lekker koel.

Ceramica del Ferlaro

Posted by Dio van Gils on June 6, 2019 at 1:55 AM Comments comments ()

Op ongeveer 3 kwartier rijden van ons huis vindt u in Collecchio, Ceramica del Ferlaro: een klein handwerkbedrijf in keramische handgemaakte items, waar u hartelijk door oma en zoon wordt ontvangen. Het bedrijfje werd in 1937 opgericht door machessa (markiezin) Maria Giulia Carrega, geboren in Palermo 1896 en van origine van oude Spaanse adel. Het bedrijf en de adelijke familie hebben een rijke en interessante historie. In1952 verhuisde het bedrijfje van de adelijke villa Ferarlo naar de huidige lieflijke en romantische plek op de strada Bourbelles. Gestart met het fabriceren van allerlei (exotische) diersoorten,is het assortiment inmiddels in de jaren sinds 1952 door de zoon Affolino, uitgebreid naar diverse prachtige items,die te koop zijn. Niet goedkoop, want het is tenslotte allemaal handwerk, maar je koopt dan wel prachtstukken.  In de 60-er jaren heeft een van de belangrijkste werknemers Angelo Alinovi en zijn vrouw Elide het bedrijf overgenomen, wat momenteel door zijn zoon wordt gerund. Oma Elide (en de vrouw van Angelo) heeft duidelijk nog een vinger in de pap.
Neem maar eens een kijkje op de website:  https://www.ceramicadelferlaro.it/    of beter nog ga er eens langs voor een bezoekje en een rondleiding.  

Rijd via de snelweg richting Parma en neem de afslag Fornovo.  Dan richting Collecchio. In Collecchio, rechts afslaan Via Caduti del Lavoro.  In het afslaan ziet u meteen rechts de opvallende wat Chinees aandoende toegangspoort. 


Heritage Hub Turijn

Posted by Dio van Gils on April 4, 2019 at 8:05 AM Comments comments ()

Begin april 2019 opent de Italian car heritage Hub in Turijn zijn deuren voor het publiek, een absolute must voor liefhebbers van Italiaanse auto's.....


Veel schatten, heel veel schatten:

De hangar van Fiat Chrysler Automobiles (FCA) is een nieuwe opslagfaciliteit voor de legendes van de verschillende automerken. De Grot der Wonderen voor vierwielers ligt op de plek waar vroeger de Officina 81 lag in Via Plava, Turijn. De oude fabriek van 15.000 vierkante meter is compleet gerestaureerd. Er staan meer dan 250 auto’s van Fiat, Lancia, Alfa Romeo en Abarth in de FCA Heritage Hub.


De collectie is gemêleerd en gaat van zeldzame bolides tot aan gekke concepten, racehelden en zelfs rallyauto’s. Ook staan er veel one-offs en zelfs auto’s die nooit aan het publiek zijn tentoongesteld. Zoals de Lancia HF 1600, de legendarische Stratos HF, de oppermachtige Delta HF, de Fiat Panda Rock Moretti, de 124 Abarth, de Lancia Beta Montecarlo Turbo en de LC2. En nog veel, heel veel meer.


Wat kun je nog meer verwachten in de FCA Heritage Hub?

De collectie bestaat om het nalatenschap van Fiat, Lancia en Abarth te behouden en te promoten. Er zijn acht exhibities met ieder hun eigen thema. Archistars (beroemde ontwerpen), Concepten en Gepersonaliseerde auto’s, Eco en Duurzaam, Epische Reizen, Records en Races, Klein en Veilig, Stijliconen en het Rallytijdperk. Elk van deze exhibities laat acht auto’s zien van verschillende tijdperken en merken, terug tot 1908.


Van ons huis naar Turijn is zo'n kleine 3 uur rijden (293 km), maar het is de moeite meer dan waard voor de echte autoliefhebber: buiten de Hub is Turijn een mooie stad om te bezoeken. Maak er dus een dagtrip van: vroeg weg, zodat je wat aan je dag hebt. Heritage Hub, via Plava Turijn.


https://www.fcaheritage.com/en-ukFico Eataly world

Posted by Dio van Gils on November 18, 2018 at 5:10 AM Comments comments ()

Bij een bezoek aan Bologna mag je niet vergeten een bezoek te brengen aan de grootste foodmarkt ter wereld de Fico Eataly World. Ook wel het Disneyland van de voeding genoemd. 20 minuten buiten Bologna richting San Donnino op de via Paolo Canali nummer 8. Alles, maar dan ook werkelijk alles wat Italie aan voeding en dranken te bieden heeft, kun je daar vinden. Alle belangrijke voedselfabrieken, boerderijen, zijn er te vinden. Er worden daarnaast de hele dag door activiteiten, rondleidingen, cursussen en workshops ook voor kinderen georganiseerd. Er zijn wel 40 verschillende restaurants waar je kunt eten en vele, vele bars om een drankje of een koffietje te drinken. kijk wat er te doen is op de facebook pagina: https://www.facebook.com/eatalyworld/ of op de website: https://www.eatalyworld.it/ Openingstijden van 10 uur s ochtends tot 23 uur s avonds.Wat kost een koffietje?

Posted by Dio van Gils on August 5, 2018 at 6:00 PM Comments comments ()

Nog niet zo lang geleden bestond er een wet die de prijs van een koffietje bepaalde: ik geloof dat dat toen 1 euro voor een espresso was en tussen de 1,20 en 1,40 euro voor een cappucino. De wet wordt volgens mij niet meer zo strict gehanteerd, zoals zoveel wetten in Italie. Op de meeste plaatsen betaal je tegenwoordig voor een espresso een prijs tussen de 1 euro en 1,20 en ligt de prijs voor een cappucco tussen de 1,20 en 1,50 euro.  Er wordt dus inmiddels flink de hand gelicht met deze wet, zoals je ziet: de grenzen worden wat opgerekt.

In elk land waar toerisme toeslaat en dus ook de geldwolverij, kunnen de pijzen echter momenteel excorbitalte vormen aannemen en vervagen de grenzen van deze wetgeving met rasse schreden. Zie onderaan het bonnetje van een willekeurig cafe op piazza San Marco in Venezia, waar voor een klein flesje water van zeggen en schrijven en hele 0,25 liter,  een biljet van 10 euro neergelegd moet worden (Je zal maar dorst hebben). Voor een kopje espresso (we weten het allemaal, 1 flinke slok en het is weg), mag 11,50 euro uit de buidel worden gehaald. Met 2 personen ben je dus met deze paar slokjes, 43 eurootjes kwijt. 2 colaatjes kosten er 15 euro per stuk trouwens. Er zijn bijstandsmoeders, die voor  soms minder dan 40 euro een week eten  moeten kopen. Ik heb het daarbij niet eens over  Italiaanse pensionado's waarvoor dit ook vaak een klein kapitaal is.


Reden temeer om deze oorden te mijden* (en niet alleen vanwege de prijzen) en te kiezen voor de omgeving van ons huis. Onbedorven, niet toeristisch, waar je max 1 euro betaald voor een koel flesje water, je voor een espresso 1 of 1,20 euro neertelt en voor max. 1,50 euro van je cappuccino kunt genieten. De nadruk op genieten, want dezelfde aantal consumpties voor 4 a 5 euro klinkt toch iets prettiger dan 43 euro. Da's pas echt genieten.


*Even terugkomend op het mijden van deze gebieden: vanwege drukte worden er poortjes geplaatst in Venetie, waar middels betaling toegang tot deze prachtige stad verkregen kan worden...... Drukte managen door betaalde dosering .....over geldwolverij gesproken. In Nederland dreigen deze praktijken inmiddels ook (Schiphol).


Caseificio Agricola Bertinelli

Posted by Dio van Gils on July 16, 2018 at 11:15 AM Comments comments ()

In Medesano op zo'n 40 km van ons huis vind je kaasmakerij Bertinelli. Bij deze kaasmakerij, heb je rondleidingen, een fantastisch restaurant, een winkel en een zwembad (met poolbar). ook organiseren ze s zomers verschillende muziekfestivals in de buitenlucht. 


Kijk maar eens op de website naar bijvoorbeeld het menu.


Route: neem de autostrada richting Parma: afslag Fornovo: na de tolpoortjes linksaf de snelweg over.  Rotonde rechtsaf richting Medesano de SP 357. Doorrijden ongeveer 9 km door Medesano heen. Volgende rotonde soort van rechtdoor richting Noceto. na 2 km rotonde linsaf richting Fidenza: Bertinelli zie je meteen rechts liggen en links is de grote parkeerplaats.

Kaasmakerij Porcari & Tambini (Bedonia)

Posted by Dio van Gils on July 15, 2018 at 11:30 AM Comments comments ()

De bekendste kaasmakerij in de buurt (20 km) en een bezoek de moeite waard,.... is Caseificio Porcari & Tambini in Bedonia (Localita Borio 1).  Hier kun je de mooiste parmezaanze kazen kopen, maar ook andere streekproducten.  s' Ochtends om 8.45 start er een tour waarin uitgelegd wordt hoe de kaas gemaakt wordt. Deze tour duurt ongeveer een uur: daarna kunt u heerlijkheden uit de streek kopen om mee naar huis te nemen. De eigenaar Michele Porcari is een bekend en gewaardeerd persoon in de omgeving, uit een oude en goeie kaasmakers familie en inmiddels een goeie vriend van ons.


Michele wil graag 4-5 dagen van tevoren weten of u komt voor de rondleiding en met hoeveel personen.  Dit kan per e-mail in het engels of italiaans:  info@porcaritambini.com  of via de website: http://www.porcaritambini.com/contatti.php     ; Ik kan het eventueel ook voor u verzorgen e-mail even naar: casadelporticato@gmail.com.       Vliegtuigbom gevonden

Posted by Dio van Gils on July 1, 2018 at 1:55 AM Comments comments ()

Onder de ijzeren spoorbrug bij Borgotaro is in de rivier een zware vliegtuigbom gevonden uit de 2e wereldoorlog. Deze bom wordt op zondag 1 juli 2018 onschadelijk gemaakt. Heel Borgotaro wordt geevacueerd. Gelukkig had het geen consequenties voor onze huurders.


6.00 uur in de ochtend en de evacuatie wordt opgestart....
Rss_feed